Wevers Webdesign

Uw website Uw webshop Uw app Uw bedrijfsprofiel Uw marketing Uw betaalsysteem Uw sociale media Uw backlinks Uw advertenties Uw content Uw maatwerk oplossing Uw A.I. oplossing Uw e-mail campagne Uw Google Ads Uw conversietracking Uw SEO optimalisatie Uw affiliate website Uw dropshipping webshop snel online!

Wevers Webdesign
Wat is WordPress en waarom is dit een goed CMS

Wil je graag een website (laten) ontwikkelen voor je onderneming, of misschien wel om je hobby onder de aandacht te brengen, dan zie je vaak WordPress tegenkomen. Veruit de meeste websites zijn gemaakt met dit systeem, en er zijn dan ook veel redenen te vinden om dit fijne systeem voor jouw website te gebruiken. Wat is WordPress en waarom is dit een goed CMS, lees je in dit artikel. Wil je het maken van jouw website uitbesteden? Neem dan contact met ons op.

Wat is WordPress precies?

WordPress is een systeem waarmee je op een vrij eenvoudige manier je website kunt opbouwen en beheren. Dit geldt overigens niet alleen voor websites, want ook webshops en blogs kunnen hiermee gemaakt worden. Dit systeem noemen we een Content Management System, ook wel CMS genoemd. Het grootste voordeel bij dit CMS is dat je geen programmeerkennis nodig hebt, want alles wijst zich in principe vanzelf.

Ook is WordPress een open-source software. Dit betekent kort gezegd dat alle experts die dat willen, WordPress aan kunnen vullen en op deze manier uit kunnen breiden met hun eigen functies. Stel dat een expert een nieuwe functie heeft ontwikkeld voor de beveiliging van een website, of het toevoegen van bepaalde links, dan kan hij deze dus toevoegen aan WordPress. Mede hierdoor is de community er omheen ontzettend groot, wat ervoor zorgt dat het systeem steeds weer groter, beter en sterker wordt.

Waarom zou je kiezen voor WordPress?

Als je dan een website wilt beginnen, waarom zou je dan kiezen voor een CMS als WordPress? Er zijn immers nog tal van andere CMS beschikbaar voor het opstarten van je website. Een groot voordeel van WordPress, is dat het een open source software heeft zoals we net al hebben uitgelegd. Hierdoor kan iedereen die websites ontwikkelt meewerken aan het platform. Dit zorgt er niet alleen voor dat er meer functies ontstaan en hij hierdoor groter en beter wordt, maar ook dat je altijd in staat bent een originele website te bouwen.

Doordat iedereen hun eigen functies en plugins kan schrijven, worden fouten al snel opgespoord en opgelost. Er zijn dan ook zeer regelmatig updates binnen WordPress te vinden. Deze updates zijn niet alleen noodzakelijk voor de verschillende plugins, maar ook voor de veiligheid van de website, voor zowel jouzelf als je bezoekers.

Plugins

We hadden het net al over plugins maar, wat zijn dat nou precies? Je kunt ze het beste zien als toevoegingen aan je website, om zo de website uit te breiden en op zijn best te kunnen laten werken. Er zijn ongelooflijk veel plugins beschikbaar binnen WordPress voor allerlei verschillende doeleinden, allen om ervoor te zorgen dat jouw website net een beetje beter wordt. Zo is er bijvoorbeeld een SEO-plugin beschikbaar om de vindbaarheid van je website te verbeteren, of een plugin voor het maken en verzenden van een nieuwsbrief voor je bezoekers.

Gebruiksvriendelijke website

Een website die gemaakt is met WordPress is ontzettend gebruiksvriendelijk. Zijn er updates beschikbaar, dan wordt dit aangegeven. Met één klik worden alle plugins die dat nodig hebben voorzien van de juiste update, zodat je daarna snel weer verder kunt gaan. Maar ook het maken van de website gaat hiermee erg eenvoudig. Zelfs wanneer je nog nooit een website gebouwd hebt, is het met WordPress mogelijk dit toch te doen.

Veiligheid voor jou en je bezoekers

De veiligheid is heel erg belangrijk. Niet alleen voor de website en voor jou, maar ook zeker voor je bezoekers. Een snelle en veilige server via je hosting, de juiste plugins voor je website en een SSL-certificaat zorgen er samen voor dat je website veilig is. er zijn, ook voor de veiligheid, tal van plugins te vinden. Bijvoorbeeld voor het inloggen, tweestapsverificatie en het tegengaan van spam-berichten. Dit geeft niet alleen jou een veilig gevoel, maar ook je bezoekers weten dat zij geen risico lopen als ze bij jou op de website aan het rondkijken zijn.

Hoe zit het met de vindbaarheid?

Hoe fijn zou het zijn als je website direct gevonden zou worden in Google, nadat je deze hebt gebouwd? Helaas werkt dat vaak niet zo en gaat hier de nodige SEO aan vooraf. Ook bij dit punt is het een goed idee de website te bouwen met WordPress. Doordat de CMS een open source software heeft en iedereen in principe een plugin kan schrijven, zijn er ook verschillende sterke plugins ontwikkeld voor de optimalisatie van je website als het gaat om de vindbaarheid. Natuurlijk zijn er ook andere CMS te vinden en bieden deze ook soortgelijke plugins aan, echter zijn deze vaak veel minder gebruiksvriendelijk. De plugins zijn daar vaak heel ingewikkeld, en als je nieuw bent in dit wereldje is het dan ook niet te doen deze plugins te gebruiken. Bij WordPress heb je dit euvel niet, omdat de plugins daar ontzettend gebruiksvriendelijk zijn. Bij vrijwel de meeste plugins wordt duidelijk aangegeven waar deze voor dient en hoe je hem moet installeren.

Wat zijn de belangrijkste plugins op het moment?

Zoals we je net al verteld hebben, zijn er erg veel plugins beschikbaar voor WordPress. Ben je nieuw in het bouwen van een website, dan kunnen deze plugins behoorlijk overweldigend zijn. Sommigen lijken erg op elkaar waardoor het goed kan zijn dat je per ongeluk toch de verkeerde pakt. Wij hebben hieronder een duidelijk overzicht voor je gemaakt met de belangrijkste Plugins die eigenlijk iedereen zou moeten hebben.

  1. Akismet – Voor deze plugin hoef je niets te doen, want hij wordt standaard mee geïnstalleerd in WordPress. De plugin is niet alleen handig om te hebben, maar eigenlijk ook noodzakelijk. Akismet zorgt er namelijk voor dat alle opmerkingen die op jouw website worden achtergelaten, gecontroleerd worden. Alles wordt automatisch gefilterd waardoor alle spamberichten eruit worden gehaald.
  2. Yoast SEO – Dit is dé plugin voor iedereen die wilt dat zijn website beter gevonden wordt. De plugin zorgt er namelijk voor dat je aan de verschillende SEO-eisen kunt voldoen. Zo kan je content geoptimaliseerd worden voor meer bezoekers vanaf social media, kunnen pagina’s en artikelen SEO-vriendelijker worden gemaakt en kan gekopieerde content vermeden worden.
  3. Contact Form – Wil je dat jouw bezoekers eenvoudig vanaf de website contact met je op kunnen nemen, dan is een goed en duidelijk contactformulier gewenst. Deze kan heel makkelijk ingesteld worden met de Contact Form plugin. Het grote voordeel bij deze plugin, is dat de formulieren makkelijk aan je eigen wensen aan te passen zijn. Ook kan de filtering van Akismet toegevoegd worden om spam te vermijden.
  4. Ewww Image Optimizer – Websites die traag laden zijn een grote ergernis, en dit komt vaak door de afbeeldingen die op de website aanwezig zijn. Een afbeelding is vaak een groot bestand, en het kost tijd en moeite om deze allemaal in te laden. Natuurlijk zijn er verschillende bewerkingsprogramma’s te vinden waarmee je de afbeelding kunt verkleinen en optimaliseren, maar met de Ewww Image Optimizer plugin gaat dit automatisch, en dat scheelt een hoop tijd! Elke afbeelding die jij upload op de website, zal automatisch geoptimaliseerd worden. Zo heb jij hier geen omkijken meer naar, heb je meer tijd voor andere werkzaamheden en laadt je website weer een stuk sneller.
  5. iThemes Security – WordPress is een erg populair systeem, en dat zorgt er automatisch voor dat het ook geliefd is bij hackers. Je doet er dan ook goed aan je website zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers, spam en malware. Met de iThemes Security plugin bescherm jij je website tegen deze hackers. Zo zorgt hij ervoor dat beveiligingslekken gedicht worden en wordt er afweer geboden tegen automatische aanvallen. Stel dat een hacker meerdere malen probeert in te loggen op je website, dan zal deze plugin het IP-adres van de hacker blokkeren zodat hij niet meer op je website kan komen.
  6. Thrive Architect – de laatste plugin is Thrive Architect. Binnen WordPress heb je een standaard editor waar je jouw pagina’s en artikelen kunt schrijven en op kunt maken. Maar wil je nou net dat stapje verder gaan, dan is Thrive Architect een plugin die je moet hebben. Hiermee kun je ervoor zorgen dat niet alleen je pagina’s, maar ook je artikelen er veel beter uit komen te zien, wat automatisch zorgt voor meer bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kolommen in een artikel toevoegen, een button waar bezoekers op kunnen klikken, overzichtelijke prijstabellen, een countdowntimer toevoegen of opt-in formulieren maken.

Uiteraard zijn er, naast deze, nog heel veel andere plugins beschikbaar. Deze kunnen allemaal bekeken worden binnen je WordPress omgeving op je eigen website. Vaak zijn de plugins voorzien van een duidelijke uitleg, zodat je weet waar hij voor dient. Is dat niet duidelijk? Dan is er via Google ontzettend veel informatie te vinden.

Chat openen
1
Direct contact via WhatsApp
Scan de code
Goedendag, wat kan ik voor u betekenen? Met hartelijke groet, Wouter Wevers